joi, 25 martie 2010

Sapunurile naturale

Conform statisticilor, femeia moderna foloseste zilnic aproximativ 500 de substante chimice ascunse in sapunuri, sampoane, creme de fata sau de corp, produse de machiaj si vopsea. Marea majoritate a acestor chimicale sunt absorbite prin piele si devin responsabile de aparitia cancerului de piele, a alergiilor sau pot induce dezechilibre hormonale grave.

Pentru ca de ceva timp am hotarat sa diminuez cantitatea de substante chimice cu care intru in contact, am renuntat la sapunul frumos mirositor din comert si am cautat o varianta mai naturala si inofensiva. Dupa o perioada de documentare temeinica cu privire la modalitati de "sapunit" in care deja ma vedeam o zana a sapunurilor ;;) , am capitulat in fata pretului costisitor din Romania al untului de shea, grasimii de cocos si a uleiurilor esentiale necesare (dar sa nu disperam ca am descoperit de unde pot lua de afara..so..de un sapun home made by moi tot punem :D ).

Si ca sa intelegeti ce anume m-a facut sa ridic din spranceana la orice sapun din comert, o sa faca o mica introducere in ceea ce inseamna acesta.

In primul rand trebuie sa stiti ca sapunul se obtine prin combinarea unei surse de grasime (animala sau vegetala) cu un acid, procesul purtand numele de saponificare.

Materia prima pentru sapunul din comert o constituie grasimea animala cunoscuta si sub numele de seu. Acesta provine in principal de la bovinele sacrificate pentru carne, dar se poate folosi si seu de oaie sau porc..yuk! Una dintre primele probleme ale procesului de prelucrare a seului este aparitia bacteriilor, care are loc imediat dupa colectarea grasimii. Pentru a controla dezvoltarea bacteriilor, grasimea este tratata cu substante antibacteriene si detergenti sau sunt folosite mari cantitati de sare cu rol de conservare.

Un alt aspect care influenteaza compozitia chimica a seului este tratamentul la care sunt supuse animalele in timpul vietii si anume: injectii cu antibiotic si hormoni de crestere, inhalarea de insecticide si ingerarea de ierbicide odata cu hrana. Riscul ca aceste substante nocive sa fie transmise in produsul finit cu care noi intram in contact este foarte mare.

Acum sa vorbim despre dioxine. Dioxinele reprezinta compusi chimici toxici care se acumuleaza in grasimea animala. Acesti compusi cancerigeni devin extrem de stabili in acest mediu, trecand mai departe in corpul uman prin ingerarea grasimii animale sau prin contactul pielii cu aceasta grasimea. Efectele? Acnee, decolorari ale pielii, iritatii, dezechilibre hormonale si afectiuni ale ficatului, iar expunerea pe o perioada indelungata poate duce la aparitia cancerului.

Si cum nu ar fi de ajuns "calitatea" materiei prime, producatorii de sapun au ales sa adauge urmatoarele:

A-terpinolol –  Expunerea frecventa sau prelungita poate cauza edem si dificultati de respiratie.

Benzaldehida, supranumit si ulei de migdale amare, este un narcotic si un anestezic care poate afecta sistemul nervos central. Cand este inhalat, poate produce ameteli, varsaturi si scadere brusca de tensiune. 

Acetatul de benzil - iritant pentru ochi si plamani si un cunoscut cancerigen fiind asociat cancerului de pancreas. 

Linalol – un narcotic care afecteaza functia respiratorie si activitatea motorie.

Lauril – sulfat de sodiu sau mai simplu SLS are rolul de a ajuta pielea sa absoarba celelalte substante din produs prin distrugerea stratului natural de grasime al pielii. Este cunoscut si pentru rolul lui mutagen, fiind folosit in trecut de catre japonezi pentru mutatii bacteriene.

Triclosan – un cunoscut compus  antibacterian si mutagen foarte usor absorbit prin piele. Este iritant pentru ochi si asociat cu probleme ale ficatului.
La acestea lista se adauga si colorantii artificiali care trec usor in sange afectand diferitele organe.
Acum intelegeti de ce manuta mea nu a mai atins un sapun din comert de ceva timp si folosesc constiincios sapun natural. Si pentru ca am revenit la sapunul natural, sa va povestesc de Galador, cei de la care mi-am facut eu provizii.
Galador este o mica afacere de familie, un atelier plin de minuni din Transilvania. Sapunul este facut manual din uleiuri si grasimi vegetale si diferite amestecuri de plante si uleiuri frumos parfumate. I-am descoperit intamplator si dupa ce am studiat, again, problema am facut o comanda de 5 sapunuri naturale. Am primit imediat un reply cum ca sunt in reorganizare si ca o sa mai dureze cateva zile pana cand trimit minunile si am apreciat faptul ca imediat ce le-au trimis m-au instiintat. Comanda a ajuns in vreo 3 zile si apoi m-am pus pe testat.
Trebuie sa va spun ca exista mari diferente fata de ce e in comert si un sapun natural. In primul rand, mirosul. Sapunurile astea miros a plante, a plafar, a miere. Miros a...curat. Apoi consistenta e alta, sunt mai moi si se topesc usor. Spuma nu este extrem de bogata, dar se simte delicat iar pielea miroase tare frumos. Ce am observat imediat este faptul ca nu usuca. Ma spal cu ele si pe fata iar fata ramane curata si hidratata de nu mai am nevoie de nicio crema. 
Am fost plecata cateva zile din tara si cum nu m-am carat cu sapunul dupa mine am folosit un sapun gel de la fata locului. Oribil!! Pielea mea s-a revoltat imediat, dar in 2 zile de spalat cu sapunul natural arata perfect.
Ce a fost very cute este ca in cutia cu sapunase am gasit si doi trandafirasi de sapun si un biletel scris frumos de mana "Trandafirasii sunt sampon". I was sooo impressed. 
Si daca am ajuns si la sampon, pai da, exista si un sampon solid pe care l-am incercat dar are un mic inconvenient. Fiind pe baza de uleiuri naturale si fara SLS :P, parul ramane cam imbacsit si trebuie sa apelezi la reteta de la bunica aka clatitul cu apa si otet :D. Prin urmare..samponul a cam fost abandonat pentru ca, spalandu-mi parul zilnic , mi-e cam sila sa stau sa prepar in fiecare dimineata apa cu otet si apoi sa miros ca o proaspata salata de castraveti cu..ati ghicit..otet.

Nu mai stiu sigur ce sapunuri mi-am luat (acum sunt la ultimul, cel cu fulgi de ovaz), dar mi-a placut mult cel pentru ten gras cu Calendula care a fost incredibil de bun pentru mine. 
Acum ma pregatesc pentru a doua comanda, care este de minim 5 sapunuri, desi am impresia ca poti si mai putin ca oamenii sunt intelegatori :). Cred insa ca am zarit o data sapunuri Galador in farmaciile Dona (poate cu 1-2 lei mai mult decat pe site-ul producatorului). Si cum veni vorba de pret, preturile sunt  mai mari decat pentru un sapun normal, cam intre 13 Roni si 15 Roni bucata.  Mai ieftine decat  cele de la Soap Mill de exemplu, dar mai scumpe decat cele de la Alverde. Cu toate acestea, eu consider ca suma nu este exorbitanta, iar 5 sapunuri m-au tinut cam..2 luni jumate. Which is fine by me. So..acum astept salariul si visez sapunul cu scortisoara..to die for!! :D

11 comentarii:

  1. Gasesti sapunurile Galador si aici: http://sideris.ro/shop/index.php/catalogsearch/result/?q=galador, si preturile sunt la fel ca la Galador parca...

    RăspundețiȘtergere
  2. I-am studiat si pe ei..preturile sunt cu 1-2 lei in plus ca la orice reseller :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Diferenta dintre Galador si Soap Mill, una dintre ele, este ca un singur sapun de-al nostru trebuie sa te tina minim 4 saptamani, iar diferenta in bani este de doar 2 lei. :) Sapunurile noastre nu sunt moi pentru ca retetele sunt foarte bine realizate, iar uscarea chiar se intampla atat cat este necesar. Adica nu ne grabim sa vindem, ci ne grabim sa avem un produs de calitate, aceeasi calitate permanent.

    Ca sa nu zica cineva ca exagerez cand spun cat ar trebui sa tina un sapun natural Soap Mill, daca imi veti permite, intr-un alt post, va voi oferi cateva link-uri cu marturiile unor domnisoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Suna interesant. Galador este prima si singura marca pe care am incercat-o, dar sunt deschisa la noutati :P. Asa ca o sa studiez oferta Soap Mill si ma pun pe testat :). Distribuiti si in farmacii/magazine sau doar online?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca esti deschisa la nou. Pe blog-ul nostru poti afla mai multe amanunte legate de ingrediente, beneficii si poti gasi chiar foarte multe review-uri ale produselor noastre.

    In Bucuresti suntem in discutii avansate cu un magazin ce isi va deschide portile in centrul vechi si asteptam (de vreo 7 luni) un raspuns din partea unui lant de farmacii.

    Dar tot pe blog, cat si pe site, poti afla de evenimentele la care participam si unde poti testa/mirosi/pipai produsele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din experienta iti spun ca sapunurile Soap Mill chiar tin mult. Am avut un mini sapun Soap Mill, de 20 g si m-a tinut cam o luna in conditiile in care m-am spalat cu el zilnic, cam de 2-3 ori pe zi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Gata. Am facut comanda de un sapun cu cafea de la Soap Mill. :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa inteleg ca eu si Silvia te-am convins? Abia astept sa aflu parerea ta despre el.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu inca n-am primit nicio comanda, sunt in stand-by. :D

    Si eu de-abia astept sa aflu parerea Andei despre Bar Coffee! :) Daca vei publica un review il voi trece la rubrica dedicata de pe blog-ul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hello fetelor. M-ati convins si n-am rezistat la aroma de cafea :) yummy. @Silvia Sper sa nu fie cu suparare, comanda am facut-o pe sideris.ro ca am mai luat si altceva pe langa :D. Daca o sa imi placa, pe viitor o sa comand direct de la tine.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anda, frumusetea unui producator, pe langa faptul ca poate fi creativ, este ca oricum vinde. :D Fie ca vinde direct, fie ca vinde printr-un distribuitor. Deci nu am de ce si cum sa ma supar, chiar ma bucur ca ai comandat de la Sideris!

    Sa il folosesti cu placere si astept impresiile!

    Paste linistit iti doresc!

    RăspundețiȘtergere